Etkili İletişimin Sırları - Bölüm 2

Bu post ebeveyn, öğretmen, danışman ve bu tarz konularla ilgilenenlere yardımcı olması amacıyla hazırlanmış çalışmaların ikincisidir. Verilen örnekler, bireylerin birbirleriyle daha sağlıklı bir iletişim kurmalarını sağlayan ipuçlarını içermektedir. Önceki postumuzdaki ilk 6 soru-cevap kısmını da okumanızı öneriyoruz. Aşağıda devam niteliğinde olan 6 tane daha soru-cevap bulabilirsiniz. Yazımızın orjinal dili ingilizcedir. Dileyen okurlar inglizce blog sayfamızdan da yazıyı okuyabilirler.

Etkili İletişimin Sırları - Bölüm 2

7. Yapsaydın / Yapabilseydin ne olurdu ?Bireyler çoğunlukla “Yapamam.” diyerek kendilerine ve inançlarına limit koyarlar. Bu soruyu sorduğunuzda, onlar için mümkün fakat yine sınırlı olan şeyin ne olduğunu düşünürler. “Kendi işimi kuramam.” Kuramazsan ne olur? ya da “Hedefime ulaşamam.” Ulaşsaydın ne olurdu?” gibi sorular sorarak karşınızdaki bireyin soruya cevap vermeden önce eğer yapabilseydi neler olabileceğini düşünmesini sağlarsınız. Bu durumu karşınızdaki bireyin jest ve mimiklerinden de anlayabilirsiniz.

8. .......... ne ifade ediyor ?İnançlar bir dilde iki şekilde ortaya çıkar: “A, B demektir” veya “A, B'ye neden olur” gibi. Bir birey “A, B demektir” dediğinde, inançlarını ifade eder. Örneğin; “Benim bir vasfım yok, ben bir aptalım.” dediklerinde: Bir vasfının olmaması aptal olduğu anlamına nasıl gelir? “Ben kelim, kadınlar benden hiç etkilenmezler.” dediklerinde ise: Kel olmanın kadınlara karşı etkili olmadığı anlamına nasıl gelir ? İnançlar yığınladır, bu yüzden dikkatli olmalısınız! Bu soruyu sorduğunuzda, bir çok şeyi de açığa çıkarabileceksiniz.

9. Eğer yapmazsan, ne olur ?“Zorundayım, yapmalıyım” gibi sözcükleri karşınızdaki bireyin sınırlı bir seçeneği olduğunun bir işaretidir. Bu durumda bireyi alternatifleri düşünmeye teşvik edebilir ve zihinlerinde var olan haritayı da genişletebilirsiniz. “Ebeveynlerimi mutlu etmek zorundayım.” gibi bir durumda; Eğer mutlu edemezsen, ne olur? Ya da “Organize olmalıyım.” dediklerinde: Olamazsan , ne olur? Seçenek, hiçbir seçeneğiniz olmamasından çok daha iyidir, bu nedenle olasılıkları düşünmek faydalıdır.

10. ...................... nasıl olur / neye sebep olur ?İnsanlar bazı durumlar için sebeplerden/nedenlerden hoşlanırlar ve bu sebepler genellikle içinde bir inancı barındırır. Eğer bu sebep inançları sınırlıyorsa, bununla mücadele edilmelidir. “Antrenör olmayı öğrenemem/beceremem, çünkü yeterli olduğumu düşünmüyorum.” gibi bir durumda; Bu şekilde düşünmek, öğrenmeyeceğin anlamına nasıl geliyor? “Tele-satış zor olduğu için, çalışanlarımızda motivasyon eksikliği var.” Tele-satışın zorlayıcı olması, çalışanlarınızı motive etmenin zor olduğu anlamına nasıl geliyor? Bu soruyu sorduğunuzda, insanlar önceden yaratmış oldukları ve sürdürdükleri düşünceyi bir kez daha düşüneceklerdir.

11. Nereden biliyorsun ?Bazı insanlar kendi yaşadıklarından yola çıkarak bir iddiada bulunduklarında, “Nereden biliyorsun?” diye sorabilirsiniz. Bunu sorduğunuzda, a) iletişimi keserler veya b) nasıl bildikleri sürecini doğrulamaya çalışırlar. Bu şekilde bilgi (sözsüz-iletişim) alabilirsiniz. “Bunalımdayım.” Nerden biliyorsun? Bu tarzda bir soruya insanlar cevap verdiklerinde, inanış biçimlerini açıklarlar ve bu düşünce hakkında daha fazla bilgi sahibi olursunuz. “Tam bir fiyaskoyum.” Nereden biliyorsun? “Çünkü geçen ayki hedefimi gerçekleştiremedim.” Daha sonra bu düşünceyle başa çıkabilirsiniz. Geçen ayki hedefini gerçekleştirememek, nasıl bir fiyasko olduğun anlamına geliyor?gibi.

12. Daha belirgin/açık bir şekilde nasıl ?Eylemlere yönelik sorduğunuz sorularda daha fazla bilgi edinmeniz mümkün olabilir. Böylelikle karşınızdaki insanın iç dünyasında neler olup bittiği hakkında daha kapsamlı bir bilgi edinebilirsiniz. “Bana karşı çok bencildi.” Bencil derken, daha açık bir şekilde anlatabilir misin? “Bu iş biraz pürüzlü olabilir.” Pürüzlü olabilir derken, biraz daha açık anlatabilir misin? gibi. Olumsuz durumlarda bile bu soruyu kullanabilirsiniz. “İyi bir performans sergilemiyor.” İyi bir performans sergilemiyor derken? gibi.

Bu makale 2553 kez okundu.

Benzer Yazılar

Sonuç bulunamadı